15 Kasım 2011 Salı

Kontrabas - Patrick Süskind - İstanbul DT

“Kontrabas”, 1949 doğumlu yazar Patrick Süskind’ın bir romanı. Romanın oyunlaştırılmış hali bir çok dile çevrilerek yıllardır sahnelenmekte.

Süskind’ı aynı zamanda filmi de yapılan “Koku-Bir Katilin Öyküsü (Das Parfüm)” romanından hatırlamaktayız. Yazar "Koku" adlı eserinde nasıl kokulara çok farklı anlamlar katıyorsa, bu eserinde de kontrabasa ve müziğe çok farklı anlamlar katıyor.

Metin Belgin çok başarılı; karakterin yaşadığı bunalımları, hisleri seyirciye çok başarılı aktarıyor. Orkestradaki arka planda kalan kontrabas üzerinden topluma eleştiriler yönelten eser de zekice yazılmış. Bunun yanında konu bana çok da doyurucu gelmedi. Yine de klasik müziğe ilgi duyanların zevkle izleyebileceği bir oyun.


Oyunculuk : 9/10
Konu  : 5/10
Dekor   : 8/10
Işık-Ses  : 8/10
GENEL : 7/10




İzlediğim Tarih: 15 Kasım 2011 20:00
İzlediğim Yer: İstanbul Taksim Küçük Sahne
Süre: 1 Saat, 1 Perde
Tür: Mizah, Dram


Yazan: Patrick Süskind
Dekor Tasarımı: Ethem İzzet Özbora
Çevirmen: Hale Kuntay
Reji: Metin Belgin
Kostüm Tasarımı: Serpil Tezcan
Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Başlangıç: 1992
Tiyatro: İstanbul Devlet Tiyatroları

Oyuncu: Metin Belgin

Konu:
Bir devlet memuru olan kontrabascı; müziğin, tarihin, hiyerarşinin, cinselliğin ve toplumun, dedikodusunu yapıyor. Patrick Süskind’ in bütün dillerde en çok oynanan oyunu yirminci yılında yine sahnede.

“Kontrabas”ta, orkestraların birinde kontrbas çalan bir adamın hesaplaşmasını anlatıyordu ve Süskind’ın “Koku”dakilerinde de görülen takıntılı olma hali, “Kontrabas”ın ana karakterinde de aynen mevcuttu. Tek kişinin etrafına kümelendirdiği kişilik çözümlemeleri, bu eserinde de izleyiciyi etkiliyor; ağır felsefi temalar, çok katmanlı okumalara olanak tanıyan anlatı, Patrick Süskind’ın kaleminde heyecan verici bir popüler anlatı oluyordu. [1]

[1] http://www.tiyatrodunyasi.com/makaledetay.asp?makaleno=610

Web Sitesi
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda Metin Belgin resitali: ‘Kontrabas’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder