11 Nisan 2011 Pazartesi

Gayri Resmi Hürrem - Özen Yula - Eskişehir Şehir Tiyatroları

Oyun 'Cevdet Kudret' edebiyat, 'Afife Jale' ve 'İsmet Küntay' tiyatro ödüllerinin sahibi çok ilginç masalsı bir oyun.

Oyun Osmanlı tarihinde en çok ilgi çeken konuların başında gelen ve hakkında bir çok farklı yorumlar yapılmış ve yapılagelen bir konuyu anlatıyor; Kanuni Sultan Süleyman Han'ın eşi Hürrem Sultan'a farklı bir bakış açısı sunuyor.

Oyun olayları tarihsel doğrulukta sunmuyor ve hatta Hürrem Sultan hakkında bu kadar olmaz dedirten bazı radikal iddialarda bulunuyor. Ancak olaylar saray içinde sergilenen bir tiyatro gösterisi olarak seyirciye sunulduğundan, anlatılanların doğru olmadığı ve kurguya dayandığını oyun sonunda zekice ima ediliyor.

Oyuncular gerçekten çok başarılı. Onların sahnede bir karakterden başka karaktere geçişlerini görmek çok etkileyici. Örnek vermek gerekirse, bir oyuncu bir cariyeyi canlandırırken birden sultan karakterine bürünüyor, Hürrem rolündeki diğer oyuncu ise geçmişteki pişmanlıklarını sıralayıp feryat figan edip bizi duygulandırırken birden kahkahalar atabiliyor.

Oyun genelde tek düze geçse de oyunun finalinde yazar bizi şaşırtmayı başarıyor. Oyunun sonundaki Kösem Sultan göndermesi de doğrusu enfesti. Kısacası izlenmesi gerek görsel öğeleri bol güzel bir oyun.

Türk tiyatrosunun en çılgın, en sağlam, eserleri bugüne kadar en çok ödül almış yazarların başında gelen dahi yazar Özen Yula’ya ait eser; Osmanlı sarayında sultan kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olma , dolaylı olarak yönetime katılma tutkularını, oyun içinde oyun biçemiyle ve yer yer geleneksel Türk tiyatrosunun olmazsa olmazı gölge ve kukla canlandırmalarıyla tarihe masalsı bir yolculuk içinde anlatılıyor. Gayri Resmi Hürrem; Osmanlı'nın en önemli dönemlerine tanıklık etmiş bir kadının hikâyesi. Çevirdiği entrikalar ve hırsıyla Osmanlı siyasetinde etkili olan Hürrem Sultan’ın, tarihsel doğruluğun ötesinde hayal gücü ve farklı bir bakış açısıyla örülmüş hikayesi aracılığıyla kadın dünyasına yapılan bir yolculuk. Geçmişte varolmuş, bugün varolan, gelecekte de varolacak "Hürrem"ler, oyun içinde oyun tekniğiyle kurgulanarak ele alınıyor. (1)


İzlediğim Tarih: 10 Nisan 2010 15:00
İzlediğim Yer: İstanbul Cevahir Devlet Tiyatrosu Sahnesi 1. Salon
Süre: 2 Perde 1 Saat 45 dk
Tür: Tarih

Yazar: Özen Yula
Yönetmen: Gökhan Soylu
Yönetmen Yardımcısı: Ecren Can Serim
Müzik Tasarım Ve Uygulama: Ali Eyidoğan
Işık Tasarım: Mustafa Kala
Dekor Tasarım: Gökhan Soylu
Kostüm Realizasyon: Meryem Yönlüer


Rol Dağılımı:
Özlem Boyacı ,Özlem Baykara Danacı, Çiğdem Altuğ, Su Özkarataş, Burcu Alp, Zuhal Lale, Gülşah Eraraç

Konu:
İktidar - Kadın ilişkisinin ele alındığı oyun, Hürrem Sultan’ın kendisini arayışının hikâyesidir.

Yıl 1558. Bir Bahar Ayı...Osmanlı İmparatorluğu' nda, Kanuni Sultan Süleyman dönemindeyiz.
Bir Kadın... Sultan'ın Kadını!... Yüzlerce kadının arasından.
Yüzlerce odadan başka gizli bir oda... Entrikalardan gizli. Entrikaların tam ortasında!
Küçücük bir cariye ve koskoca bir imparatorluk...
Yasak Aşk!
Hürrem.
Harem.

Kaynaklar:
(1) http://www.tiyatrodunyasi.com/makaledetay.asp?makaleno=646

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder