11 Ekim 2012 Perşembe

Şark Dişçisi - Hagop Baronyan - İstanbul Şehir Tiyatroları

Oyunu bu sene Kağıthane Sadabad sahnesinde, geçen sene de de Harbiye Muhsin Ertuğrul sahnesinde izleme imkanı buldum. Elbette ki oyun kadar oyunu izlediğiniz sahne de çok önemli. Muhsin Ertuğrul Sahnesinde izlediğim oyundan daha çok keyif aldığımı hatırlıyorum.

Konusu, replikler, espriler, danslar, kostümler, makyajlar, oyuncular : her şeyi ile çok güzel ve eğlenceli bir oyundu. Çok eğlenceli bir 3 saat geçirdim. Oyun tam bitti derken, sonundaki figüranların isyanı kısmı da harika düşünülmüş bir ayrıntıydı.

Belki bir kaç yerde takılmalar, durağanlık vs. oldu ama genel olarak her şey çok iyiydi. Şarkılar ve danslar da çok hoşuma gitti.

Oyundaki tek tek her oyuncu çok iyiydi. Oyunun başrol oyuncusu Çağlar Çorumlu da çok başarılıydı.

Oyun aslında müzikalden ziyade müzikli bir oyundu. Yani müzikler/şarkılar oyunun asıl unsuru olmaktan ziyade aralarda konuyu destekleme veya eğlence amaçlı kullanılıyordu.

Oyunun aslına uygun yapılmadığı, fazla modernleştirildiği, Broadway tarzı bir müzikal yapılmaya çalışıldığı, ermeni şivelerinin düzgün olmadığı gibi bazı eleştiriler var ama ben bunlara değil iyi vakit geçirip geçirmediğime, oyuncuların performansına odaklanmayı tercih ederim.

Oyunculuk : 8/10
Konu  : 8/10
Dekor   : 9/10
Işık-Ses  : 8/10
Orkestra: 8/10
GENEL : 8/10

İzlediğim Tarih: 11 Ekim 2012 20:30 ve 17 Kasım 2011 20:30
İzlediğim Yer: Kağıthane Sadabad Sahnesi ve H. Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Süre: 3 Saat, 2 Perde
Tür: Müzikli Oyun, Komedi

Yazar : Hagop Baronyan
Yönetmen : Engin Alkan
Çeviren : Boğos Çalgıcıoğlu
Dramaturg : Sinem Özlek
Dekor Tasarım : Cem Yılmazer
Kostüm Tasarım : Tomris Kuzu
Işık Tasarım : Cem Yılmazer
Dans Düzeni : Selçuk Borak
Yönetmen Yardımcısı : Zafer Kırşan, Berna Adıgüzel, Aslı Nimet Altaylar

Başlangıç:2011
Tiyatro: İstanbul Şehir Tiyatrosu

Oyuncular:
Çağlar Çorumlu, Çiğdem Gürel, Doğan Şirin, Emrah Özertem, Esra Karabaş, Hüseyin Tuncel, Murat Güreç, Murat Üzen, Özge O'Neill Sarımola, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Senem Oluz, Sevil Akı, Sevinç Erbulak, Tuğrul Arsever, Ümit Daşdöğen, Volkan Ayhan, Yılmaz Arda Alpkıray, Serkan Bacak

Konu:
Şark Dişçisi adlı müzikalde,tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası,19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan’ın eğlenceli komedisini; müzikli, danslı, şenlikli bir gösteriyle bugünün seyircisiyle buluşturuyor. İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesini konu alan oyunla, izleyenleri bir arada güldüğümüz zamanları hatırlamaya davet ediyor.

Aile ilişkilerinin yozlaştığı, tarafların birbirinin kuyusunu kazdığı bir ortamda, eşler, eski ve yeni âşıklar, çocuklar ve nişanlılar arasındaki ilişkiler iç içe geçerse neler olur? 19.Yüzyıl Ermeni mizah edebiyatının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan bu komedisinde görücü usulü evlilik ile sadakat konusunu ele alıyor. Eğlenceli ve müzikli bir dönem oyunu.

Web Sitesi

Oyunu eşimle birlikte izledik. İkimiz de oyundan çok keyif aldık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder