19 Ekim 2012 Cuma

Çirkin - Marius Von Mayenburg - İstanbul DT

Oyun gerçekten harikaydı. İzlerken çok keyif aldım. Duşan Kovaçeviç'in Profesyonel'inden bu yana izlediğim en iyi oyunlardan biriydi.

İnsanları dış görünüşüne göre değerlendiren günümüz anlayışını başarıyla alaya alan oyun, bunu yaparken de hem güldürüyor hem de düşündürüyor.

Oyun tek perdeden oluşan kısa sayılabilecek bir oyun. Bu yönüyle de insanı sıkmadan anlatacağını tadında anlatıyor.

Oyunda dekor biraz zayıf kalsa da ışıklar çok başarılı kullanılmış. Özellikle Tahsin Tolga Evren'in hem Çirkin'i hem de Güzel'i başarıyla canlandırmasında ışık oyunlarının rolü büyük.

Oyun kadar oyuncular da çok başarılı. Tahsin Tolga Evren'i daha önceden At oyununda İmparator Caligula olarak seyretmiştim. Bu oyunda da oldukça başarılı bir oyun sergiledi. Televizyondaki Keşanlı Ali'den hatırladığım Musa Şamil Kafkas da çok iyi bir performans sergiliyor. Simay Tuna ve Nişan Şirinyan'ın da onlardan geri kalan yanı yok.

Oyun bittiğinde sadece biz değil tüm sahne ekibi ayakta alkışladık. Oyuncular 3-4 kere dönüp seyirciyi selmalamak zorunda kaldırlar.

Son olarak oyunu başarıyla yöneten Metin Belgin'den de bahsetmesek olmaz. Oyunun başarısında şüphesiz onun da rolü çok büyük.

* Tolga Evren, 18. 2013 Sadri Alışık Ödülleri ve 2013 Ekin Yazın Dostları Ödüllerinde en iyi erkek oyuncu ödülü almıştır.

Oyunculuk : 9/10
Konu  : 9/10
Dekor   : 7/10
Işık-Ses  : 9/10
GENEL : 9/10




İzlediğim Tarih: 19 Ekim 2012 Cuma 20:30
İzlediğim Yer: İstanbul Cevahir Sahnesi - Salon 2
Süre:1 Saat 10 dk, 1 Perde
Tür: Mizah, Kara Komedi, Absürd

Oyunu eşim Derya ile beraber izledik. Eşim de oyunu çok beğendi. Tiyatro'dan çıktığımızda ikimiz de "Vay be, ne harika oyundu" diyorduk.
Yazan: Marius Von Mayenburg
Yöneten: Metin Belgin
Çeviren: Serdar Biliş
Dekor - Giysi Tasarımı : Medine Yavuz Almaç
Dramaturg : Selen Korad Birkiye
Asistan : Başak Şanlioğlu
Sahne Amiri : Reşit Arslan
Kondüvit : İ. Cem Dağli
Işık Kumanda : Kaan Eman

Başlangıç: 2012
Tiyatro: İstanbul Devlet Tiyatroları

Oyuncular:Tahsin Tolga Evren,Simay Tuna,Nişan Şirinyan,Musa Şamil Kafkas

Konu:
Çirkinlik ve güzellik kavramlarını yüzleştiren, estetik çılgınlığının peşinden koşan; şaşırtıcı, kışkırtıcı, dengelerle oynayan, kuralları altüst eden bir kara komedi “ÇİRKİN”

Marius von Mayenburg’un Çirkin’i insanların fiziksel özelliklerine göre değerlendirildiği, güzelliğin başarının olmazsa olmaz ilk şartı olarak nitelendirildiği günümüz toplumuna ilginç bir eleştiridir. Günün birinde tüm dünyanın imreneceği bir güzelliğe sahip olsanız neler olurdu? Kariyeriniz, eşiniz ile ilişkileriniz, sosyal yaşamınız bundan ne derece etkilenirdi? Herkesin sahip olmak için pek çok şeyi feda edeceği bu durum aslında gerçekten o kadar da iyi mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder