1 Aralık 2012 Cumartesi

İstanbul Hatırası - Tarık Şerbetçioğlu - İstanbul Şehir Tiyatroları

Kadro çok değerli oyunculardan oluşuyor. Hepsi de oyuna duygularına katarak, coşkuyla canlandırıyorlar karakterlerini ama oyunlarında biraz abartı var. Ayrıca bu oyundaki temel kadro bir çok farklı oyunda da karşımıza çıktığından iyi tiyatro izleyicisini sıkabiliyor. Toron Karacaoğlu'nu diğer oyunculardan farklı bir yere koymak lazım. Rolüne de oyuna da çok yakışmış.

Oyunun konusunu ise çok ilginç bulmadım. Osmanlının son dönemleri ve İstiklal Harbi döneminde geçen bir aşk hikayesi anlatılmakta. Oyunda zaman zaman kopukluklar olduğunu düşünüyorum. Konunun geçtiği dönem de çok iyi aksettirilememiş gibi geldi bana. Yine de oyun eğlenceli ve seyirciye hoş vakit geçirtecek nitelikte.

Oyun müziklerle desteklenmiş. Kalamış, Üsküdar'a giderken, Sarı gelin gibi pek çok tanıdık türkü oyuna renk katıyor. Belki sahneden kaynaklı olarak ses düzenini yetersiz buldum. Hemen hemen her müzikal oyunda olduğu gibi şarkının bazı sözleri anlaşılmıyordu.

Özetlemek gerekirse, iyi bir tiyatro takipçisi iseniz oyun size sıradan gelebilir ama tiyatro ile yeni yeni tanışanlar için keyif verecek bir oyun. Bu arada Tiyatro İstanbul'da oyun izleyenlerden oldukça iyi yorumlar almış. Oyunun Aralık 2012 başı itibariyle puanı 8,63.

Son olarak bir konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Oyuncuların karakterlerini canlandırırken başka oyunlarda canlandırdıkları karakterleri kullanmaları pek hoşuma gitmiyor. Örneğin, Naci Taşdöğen Toros Canavarı'ndaki ev sahibi rolündeki aynı şive ve tavırları bu oyunda da takınmış. Buna daha önceden birkaç oyunda daha rast gelmiştim ve hoşuma gitmemişti. Oyuncuların biraz daha özgün olması lazım bence.

Oyunculuk : 6/10
Konu  : 6/10
Dekor   : 6/10
Işık-Ses  : 5/10
GENEL : 6/10




İzlediğim Tarih: 1 Aralık 2012 Cumartesi 15:30
İzlediğim Yer: Fatih Reşat Nuri Güntekin Sahnesi, İstanbul
Süre: 2 Saat 15 dk, 2 Perde
Tür: Müzikli Oyun, Dram, Aşk, Tarihi

Oyunu eşim Derya ile birlikte izledik. Eşim oyunu benden daha çok beğendi. Biraz da yorgun olmam nedeniyle ben oyundan o kadar çok keyif alamadım.

Yazan-Yöneten: Tarık Şerbetçioğlu

Dramaturgi: Gökhan Aktemur
Koreografi: Selçuk Borak
Sahne Tasarımı: Aysel Doğan
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Işık Tasarımı: Zilkifli Özdemir
Efekt Tasarımı: Ersin Aşar

Oyuncular:
Toron Karacaoğlu (9/10)
İbrahim Şirin (8/10)
Naci Taşdöğen (5/10)
Tarık Şerbetçioğlu (7/10)
Ergun Üğlü (6/10)
Binnur Şerbetçioğlu (6/10)
Rahmi Elhan (6/10)
Selma Kutluğ (6/10)
İskender Bağcılar (7/10)
Gökhan Eğilmezbaş (7/10)


Başlangıç: 2010
Tiyatro: İstanbul Şehir Tiyatroları



Konu:
İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor...

2 yorum:

  1. yazınız için teşekkür ederim:))) İstanbul Kumpanyası olarak sahnelediğimiz İstanbul ve Aşk adlı oyunumuzada bekleriz:)) 10 Aralık 2012 saat 20:30 da Caddebostan Kültür Merkezinde oynuyoruz... Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkür ederim Tarık Bey. Sizin gibi büyük sanatçıları sahnede seyretmek her zaman büyük bir keyiftir. İnşallah "İstanbul ve Aşk" oyununuzu da seyredeceğim. Saygılarımla.

      Sil