4 Kasım 2011 Cuma

Arzunun Onda Dokuzu - Heather Raffo - İstanbul Şehir Tiyatroları

Oyunun yazarı Heather Raffo'nun annesi Amerikalı ve babası Iraklı. Yani Irak savaşının iki tarafını da yakından tanıyor. Bu nedenle olsa gerek Irak savaşında yaşanan acıları başarılı bir şekilde eserine aksettirmiş.

Oyun dokuz farklı açıdan savaşı ve savaşın açtığı yaraları anlatıyor. Dokuz farklı kadın: köylü, doktor, deli kız, satıcı kadın, ressam, akademisyen, bedevi dul, anne, amerikalı ... Amerikalı sanki biraz da yazarın kendisi.

Oyunda Amerika'nın yaptığı zulümler de anlatılıyor, Saddam'ın barbarlığı da. Üstelik Saddam'ın Amerika'nın maşası olduğu da vurgulanmadan geçilmiyor.

Aslında oyunu en iyi yazarı Heather Raffo anlatıyor:
Amerikalı bir seyircinin 'O Bedevi kadın tıpkı teyzem' demesini çok isterim. Ama aynı zamanda Amerikalı seyircilerin oyundan çıkarken biraz zihin karışıklığı yaşamasını da... 'Ha anladım,' diyebilmek yerine Irak halkının ruh durumunu anlamanın zorluğunu düşünmesini isterim. Kolay mı Amerikan desteğiyle Saddam yönetiminde 30 yıl yaşamak, İran ile savaşta 1,5 milyon kayıp vermek, 13 yıl yaptırım sıkıntısı çekmek ve Amerikan ateş gücü altında iki savaşın mağduru olmak..
Oyun -tam da yazarın amaçladığı gibi- bir şeyler anlatmaktan ziyade düşündürmeye sevk ediyor; seyirciyi bir kafa karışıklığı içine sokuyor.


Oyun geçtiğimiz günlerde seyrettiğim Bedensiz Kadın isimli oyunla ortak bir konuyu bence daha başarılı bir şekilde işliyor. Oyuncuların performansı ise bir harika. Hepsi rollerini oynamıyorlar, adeta yaşıyorlar.

Sözün özü, yanı başımızda olup biten Irak Savaşında yaşanan acılara daha yakından bakabilmek için de izlenmesi gerekli bi tiyatro oyunu.


Oyunculuk : 8/10
Konu/Kurgu : 6/10
Dekor   : 8/10
Işık-Ses  : 7/10
GENEL : 7/10


İzlediğim Tarih: 4 Kasım 2011 20:30
İzlediğim Yer: Kağıthane Sadabad Sahnesi
Süre: 2 Saat, 2 Perde
Tür: Dram, Savaş


Yazan: Heather Raffo
Çeviren: Füsun Günersel
Yöneten: Arif Akkaya
Dramaturg: Hatice Yurtduru
Sahne Tasarımı: Gamze Kuş
Kostüm Tasarımı: Nihal Kaplangı
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Efekt Tasarımı: Metin Taşkıran
Hareket Düzeni: Handan Ergiydiren
Video Tasarımı: Cem Ulu ve Arif Akkaya

Başlangıç:2010
Tiyatro: İstanbul Devlet Tiyatrosu

Oyuncular:
Hikmet Körmükçü
Hasibe Eren
Bensu Orhunöz
Cihan Kurtaran

Konu:
Arzunun Onda Dokuzu, işgal edilen topraklarda kültürün, hayatın, bedenin, ruhun zorla ele geçirilmesi karşısında kadınların yaşadığı çıkmazları ve ölüm kalım savaşındaki dokuz kadını anlatıyor.
‘Arzunun Onda Dokuzu’nda, sevildiği için dövülen, güzel olduğu için hırpalanan, akıllı olduğu için yakılan, sahip olunamadığı için ırzına geçilen, ulaşılamadığı için aşağılanan kadın anlatılıyor.

Web Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder