6 Ekim 2011 Perşembe

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey - Gülsün Siren Kınal - İstanbul Şehir Tiyatroları

Osmanlı Devletinin son dönemlerine damgasını vurmuş aydın bir kişilik olan Osman Hamdi Bey ressamlığının yanısıra arkeolog, müzeci ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanıdır. İlk Türk arkeoloğu kabul edilir ve oyunda da değinildiği üzere İskender Lahidi gibi nadide bir eseri bulmayı başarmıştır. Osman Hamdi Bey Çağdaş Türk müzeciliğinin de kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir. En ünlü tablosu Kamplumbağa Terbiyecisini bilmeyen yok gibidir.

30 Aralık 1842 - 24 Şubat 1910 tarihleri arasında yaşamıştır.

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey isimli eser, bu nadide şahsiyeti tanıtan bunu yaparken de seyirciyi sıkmayan güzel bir tiyatro oyunu. Oyun Osmanlının son dönemlerinde yaşadığı sıkıntıları ve çağdaşlaşma çabalarını arka planda başarılı bir şekilde aktarırken Osman Hamdi Bey'i de çok yönlü bir şekilde bize anlatıyor. Onun sanat tutkusunu, Paris'teki öğrencilik günlerini, devlet görevinde yaptığı çalışmaları, aşklarını, üzüntülerini, eserlerini bu oyunda yer yer görebiliyoruz.

Oyuncular, kostümler çok başarılı. Zevkle izleyebileceğiniz, izlerken de güzel bilgiler edinebileceğiniz bu oyunu herkesin izlemesini tavsiye ederim.


İzlediğim Tarih: 6 Ekim 2011 20:30
İzlediğim Yer: Kağıthane Sadabad Sahnesi
Süre: 2 Saat, 2 Perde
Tür: Biyografik, Dram


Yazan: Gülsün Siren Kinal
Yöneten: Engin Gürmen
Dramaturgi: ÖZGE ÖKTEN
Müzik: SELİM CAN YALÇIN
Sahne Tasarımı:NİLGÜN GÜRKAN
Işık Tasarımı:F.KEMAL TİĞİTCAN
Kostüm Tasarımı: NİLGÜN GÜRKAN
Yönetmen Yardımcısı: M.DERYA KILIÇ-EMRE NARCI- ENES MAZAK

Başlangıç: 2011
Tiyatro: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Oyuncular:
ASLI NARCI, AYŞE NURSELİ TIRIŞKAN, AYŞEN SEZEREL, CEM URAS, CEYSU AYGEN, EMRE NARCI, ENES MAZAK, ENGİN GÜRMEN, ÖZGÜR DAĞ, TOLGA YETER, VILDAN GÜRELMAN, YAĞIZ PALA

Konu:
Gönlümdeki Osman Hamdi Bey adlı oyun, ünlü ressamın hayatından önemli kesitlerin sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor.

Web Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder